kolmapäev, 7. veebruar 2024

Erinevad riigid ja rahvused - Ukraina kultuur

 Sellel nädalal on Mesilaste rühma teema "Erinevad riigid ja rahvused" (lipp, keel, kombed, rahvussümboolika...).

Täna, 7. veebruaril sündis koostöös Yeva ja tema vanematega väga põnev pilguheit Ukraina kultuuri.

Yeva tutvustamas Ukraina kultuuri



Ukraina lipu värvid on sinine ja kollane. Sinine tähistab taevast ja jõgesid, kollane viljavälju.



Ukraina pealinn on Kiiev.


Lodjapuu - on kuslapuuliste sugukonda kuuluv põõsaliik, Eestis pärismaine. Rahvasuus tuntakse teda ka õispuu, koerõispuu, hullukoeramarjapuu ja leedripuuna.

Ukraina vapp - vapi keskne kujund on kolmhammas. Kolmhammas pärineb eelkristlikust ajast. Selle täpne tähendus ja mõte ei ole tänapäevani selge.

Viljapea -

 Rahvusriie tikitud särk - Võšõvanka on Ukraina ja Valgevene rahvariiete hulka kuuluva tikitud särgi üldnimetus. Ukraina võšõvankat eristavad Ukraina tikandile omased kohalikud tikandid

  Ukraina rahvustoit on borš ja vareenikud. Borš on Ukraina päritolu supp. Supp on populaarne paljudes Kesk- ja Ida-Euroopa maades, sealhulgas Eestis. 

Vareenikud - Vareenikuid valmistatakse kõige sagedamini kartuli ja kohupiimaga, samuti kasutatakse täidisena hautatud kapsast, keedetud seeni, tatart, aedube, kala, liha, rupskeid, spinatit.

 


Ukrainas on must ja aasovi meri.



Kasakad on idaslaavi sotsiaalne rühm, algse elupaigaga Ida-Euroopa lõunapoolsetes steppides: Venemaal, Kasahstanis ja Ukrainas. Ukraina kasakad olid iseseisev sõjameeste klass



Antonov An-225 Mrija (ukraina Антонов Ан-225 "Мрія", 'unistus') oli aastatel 1984–1988 Nõukogude Liidus projekteeritud ja ehitatud kuue turboventilaatormootoriga transpordilennuk, mille kukil transporditi Nõukogude Liidu kosmoselennukit Buran. 

An-225 oli maailma raskeim (maksimaalse stardikaaluga 640 tonni) ja suurim lennuk. Seni on ehitatud üksainus An-225. Mrija esmalend toimus 21. detsembril 1988.



Lääne-Ukrainas mängitakse muusikalist instrumenti nimega Trembita. Trembita on traditsiooniline huulikuga muusikainstrument, mis kuulub puhkpillide perekonda. See on laialt levinud Ukraina Karpaatide idaosas, aga ka hutsulite piirkonnas.


 Eesti ja Ukraina vahemaa on 1600 km. Autoga sõites kulub aega 21 tundi, kuid jala kõndides lausa 13 päeva.

 

 

Aitäh teile! 

 

 

Edasi kuulasime Ukraina rahvuspilli trembita muusikat, rahvusmuusikat, vaatasime tantsu ja kuulasime Ukraina muinasjuttu "Labakinnas". 

Hiljem küpsetasime ühiselt kartulipannkooke/kartulikotlette (deruni/деруни). 

Iga laps sidus omale põlle ette ning pani kokamütsi pähe. Ühiselt asuti retsepti järgi kartulit ja sibulat riivima. Segamisel olid kõik lapsed abis, et tainas läbi segatud saaks.

 

 

Retsepti, kuidas teha kartulipannkooke leiad siit: Kartulipannkoogid.





 

 


 

 

Lastele väga maitsesid omatehtud koogid hapukoorega

Lõpetuseks said lapsed ise valida mida Ukraina rahvussümboolikast joonistada. Toredat tegemist jagus kogu päevaks. Veelkord suur tänu Yevale oma kodumaa tutvustamise eest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar